ALDRI spør meg om hvorfor jeg ikke drikker.

Jeg er penere enn de fleste jenter og smartere og morsommere enn de fleste gutter, derfor trenger jeg ikke drikke meg til god selvtillit.
Ble du provosert nå? Det har du ingen grunn til. Pust ut og la meg forklare.

For det første ? jeg er ikke tørrlagt alkoholiker, ei heller tilhører jeg noen fundamentalistiske religiøse miljøer, og nei, jeg ruger ikke på verdens lengste uforløste svangerskap. Det har seg slik at jeg allerede er naturlig på et nivå der hvor du først er når du har drukket fire pils. Jeg er født med litt promille. Jeg trenger ikke sosiale glidemidler for å tørre å se andre inn i øynene etter klokken fem. Når dere andre drikker, tar dere enkelt og greit bare igjen meg.

Misforstå meg heller ikke ? for meg er det helt kult at du tar en øl ? jeg liker å feste med fulle folk. Det som ikke er kult, er hvordan hele det norske samfunnet virker så bygget opp rundt flaska at hele konstruksjonen raser hvis man tar den vekk.

Jeg liker heller ikke å måtte forsvare et valg du så til de grader ikke har noe med. Burde ikke jeg heller la meg provosere av folk som drikker?

Hvorfor skal alt druknes i alkohol?

Vi tar samfunnet først. Hvorfor er det slik at enhver sosial setting i Norge skal druknes i alkohol? Vi snakker om alt fra vennemiddager til sjekking på byen, og hadde det ikke vært for at hyklerne hadde reagert, skal jeg love deg døpefonten også hadde vært fylt opp av alkohol. Du vet du blir skuffa hvis bryllupet ikke serverer nok vin til maten. Du kjenner det svikte i knærne hvis det viser det seg at 40-årsdagen ikke har noe sterkere enn Cola. Det ble visst en tidlig kveld, gitt. Du vet hvilken venn du ville stemt hjem fra «Paradise Hotel», ikke sant?

Langt mer alvorlige er det at arbeidsplassen ligner åpen dag på bryggeriet, hvor enhver belønning er knyttet til alkohol. Som gaver til jul, eller som premie for god innsats. For ikke snakke om begrep som «fredags- og lønningspils» og vinlotteri.

Innse det ? du er fucked i sosiale settinger på arbeidsplassen hvis du ikke liker alkohol. Du vil ikkevære den alle vet husket alt på julebordet. Eller på danskebåten. Eller på hytteturen. Eller konferansen. Eller ? Du skjønner tegninga.

Hvorfor må man spørre?

For min del er det ikke noe problem ? de fleste vet ikke engang at jeg ikke drikker ? jeg er den morsomste på festen uansett. Men hvorfor skal jeg finne meg i å gå en evig kanossagang hver gang du har en drink i hånden? Det leder meg til del to av problemet:

Hvilken rett har ethvert fremmed menneske som så vidt har luktet på korken, til å spørre meg om hvorfor jeg ikke drikker? Et dypt personlig, og ikke minst potensielt veldig ladet, spørsmål.

Jeg pleier å legge ut på en helt vilt tragisk historie om misbruk av forfyllede foreldre og grusomme overgrep bare for å få dem flaue. Spør du en overvektig person om grunnen til fedmen er at foreldrene er tjukke? Spør du en mindre pen person om hvorfor hun er stygg? Så snart du har formulert spørsmålet i hjernen, i det du lar det rulle over tungen, allerede da burde det ringe et par digre juleklokker i hodet ditt. Dette er totalt upassende. Av den enkle grunn at før du spør meg om hvorfor jeg ikke drikker ? spør deg selv om hvorfor du drikker. Au ?

Avholdsfolk burde fått skattelette

Er det så forbannet spesielt å velge et alkoholfritt alternativ? Er det så vanskelig å forstå at andre ikke trenger effekten som du mener du oppnår? At andre av personlige grunner, være seg opplevelser eller bare andre udramatiske prioriteringer som smak og økonomi, ikke ønsker å dynke hjernen i promille ved enhver anledning? Seriøst?

Vi som ikke drikker burde jo fått skattelette, øremerket stønad, til bruk på beskyttelse når vi er ute. En vekter som stille ventet i bakgrunnen klar til å hindre dumme spørsmål.

Hvordan få avholdsbevegelsen inn i 2013?

Så hva kan avholdsbevegelsen gjøre da, for å hindre at vi som ikke drikker kan få lov til å se bra ut, være sosialt komfortable, ha lange negler, stort hår og danse på bordet under nachspielet uten at noen vil trekke vadmel over skinnbuksen og strikkevest over designerkjolen? Hvordan skal vi få avholdsbevegelsen inn i 2013 og vekk fra 1973? Krysse fingrene for at Justin Bieber aldri tar seg en drink og satse alt på neste generasjon?

Strengt tatt er det vel den enorme altoppslukende foreningen for sosial fyll som burde hyre inn en hær av konsulenter for å kjøre en kampanje for image, men ja, historisk sett er det noen usexy assosiasjoner som dukker opp når du tenker på avholdssiden. Jeg ser den.

Men da har du ikke møtt meg. Jeg gjør mitt, ved å være mitt fantastiske, upåvirkede selv. Dette er en oppfordring til alle dere andre flotte mennesker som klarer ha det gøy uten å drikke: Vis dere og vær stolte ? gå foran våre trauste søsken og vis at uniformen ikke er fotformsko og hornbriller.

Spør deg selv!

Med det sagt ? ansvaret ligger ikke hos oss.

Håpet er uansett at neste gang du går totalt uoppfordret opp til en som ikke har alkohol i glasset for å finne roten til dette sosiale overgrepet som rammer deg ? ikke gjør det.

I alle fall ikke før du har svaret på hva som er grunnen til at du selv ikke kan være på samme sted uten å drikke.
Dette fantastiske innlegget ble skrevet av Elisabeth Norheim, først i NRK Ytring deretter på hennes egen blogg.

Aldri før har jeg lest et blogginnlegg som jeg har vært så enig i. Hun tar opp et sosialt vanskelig problem. Jeg vet iallefall at jeg finner det vanskelig å ikke drikke i et godt lag, selv om jeg egentlig ikke har lyst til å gjøre det. Av mange grunner. Jo eldre jeg er blitt, jo mer bevisst har jeg blitt på mine valg. Og det er enklere å stå imot gruppepresset nå enn det var før. Ta reaksjonen til min gode venn Petter som et eksempel. Har kopiert et utdrag av facebooksamtalen vår som vi hadde før vi skulle ut for å spise middag med en gjeng på rundt ti personer:Dette er en diskusjon som ofte ikke passer seg, fordi mennesker lar seg provosere. Folk reagerer på de som stiller spørsmål til dagens samfunn og press til å drikke alkohol. Du er teit, kjedelig, tam eller kristen - du er iallefall ikke kul, om du velger å ikke drikke alkohol. Trise greier, spør du meg. Derfor ble jeg så uendelig glad da jeg kom over innlegget til Elisabeth. For ei tøff dame!

Så frem til at du klarer å holde deg saklig: hva er dine synspunkter når det kommer til alkoholfor(mis)bruk? Positivt, negativt? 

8 kommentarer

Marianne

20.08.2013 kl.09:41

E syns livet e så mykji bedre uten alkohol, og e drikk alkohol veeeldig sjeldent (tar me en litn dram i bryllup/bursdagsfæsta, men ellers e e edru på fæst) Kroppen min har det så mykji bedre uten alkohol, og e lika ikkje den person e bli i fylla.. Tommel opp for dæm som tørr å værra edru på fæst :)

Marianne

20.08.2013 kl.10:05

E syns den teksta va så bra, så e kopiert teksta hennes på bloggen eå :D Håpe d e i orden :)

Inga

21.08.2013 kl.00:44

Jeg synes alle sammen burde gjøre det som faller dem inn jeg. Personlig vet jeg at noen pils eller noen glass vin gjør at jeg har det mye morsommere på fest eller i andre lag. Men det er fordi jeg kanskje har et annet forhold til alkohol. Jeg drikker ikke bare for å bli full, men ofte rett og slett fordi det er godt. Tar meg gjerne et glass vin til lørdagskosen i stedet for bøttevis med brus.

Jeg er derimot uenig i sammenligningen med å spørre folk om hvorfor de ikke drikker og f.eks. fedme. Som Elisabeth skriver så er det å være avholds uvanlig og noe man ofte forbinder med litt kjedelige og trauste folk. Og jeg mener heller det kan sees på nivå med en vegitarianer, og personlig synes jeg ikke det er noe i veien for å spørre hvorfor noen har valgt å gå den veien. Egentlig det samme som å spørre noen hvorfor de vil bli lege eller journalist - det er et livsvalg og hva er så forferdelig å spørre om valgene folk har tatt?

Hvis det er så enkelt som at personen ikke trenger det og ikke vil så er vel det et tilfredsstillende svar. Og ligger det enda mer bak så kan man vel gjøre som alle andre nordmenn og ikke fortelle alt, men gi en kort forklaring om hvordan det er et valg den personen har tatt på linje med f.eks. vegitarianere. Det virker litt på meg som om Elisbeth ikke er helt fornøyd med svaret sitt selv hvis hun har så store problemer med å gi det til folk som spør. Jeg forstår derimot at man kanskje blir lei av folk som spør.

Mari

28.08.2013 kl.23:28

Innlegget her fikk meg til å være edru på neste fest! Og hey... Jeg hadde det sykt morsomt!

Ta vare på kroppen og gjør det du selv har lyst til, uten å bli presset til å innta giftstoffer. Er ikke store prosentdelen som drikker for at det smaker godt, så why bother ;)

MARI

29.08.2013 kl.06:55

Mari: Hurra! Nå ble jeg glad! :D tusen takk for koselig kommentar, som fikk meg til å smile fra øre til øre. Du er tøff!

Mari Skaug

30.08.2013 kl.02:25

Så koslig! :) syns du er tøff jeg!

Virkelig et menneske som kan å leve livet til det fulleste, og blir inspirert til å gjøre det samme når jeg leser bloggen din! :D takk til deg også! :)

Silje Therese

02.09.2013 kl.08:25

Fantastisk bra skrevet, Mari! Jeg har mange ganger hatt lange perioder der jeg ikke drikker alkohol i det hele tatt. Fordi jeg har ikke behov for å drikke alkohol for å kunne ha det gøy på en fest. Føler nesten alltid at det stilles spørsmål om hvorfor. Veldig irriterende. Kjenner meg virkelig igjen i alt det du skriver. Du er veldig flott!

Nattehauk

19.09.2013 kl.11:10

Jeg slutta drikke alkohol for en god del år tilbake. Gikk lei av helgefylla. Personlig skjønner jeg ikke hvorfor jeg drakk for jeg fikk ikke noe bedre "selvtillit" av å drikke, blev nok heller 500% mer dust... så aldri mer.

Synes no du e tøff æg jah... æ klare itj å værra rundt fulle folk engang...

Skriv en ny kommentar

MARI

MARI

22, Melhus

Jeg er en livsglad og kreativ trønderbart med glimt i øyet og mark i ræva. Bor i Australia med min fantastiske kjæreste, Steven. Her tar jeg en bachelor i marketing and management. Er ellers glad i trening, latter, håndarbeid, reising, matlaging, familie og venner. -"Ikke se deg tilbake om det ikke er for å lære, livet er en klatretur, og utsikten er fantastisk! "-

Norske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits